Bayu Sabha Villa
Villa Bayuh Sabbha, meaning ‘House of Breezes’, is an exclusive private estate, a 5-bedroom peaceful retreat, comprised of nine separate buildings, with sleeping accommodation for up to fifteen persons. Situated on the Bukit Peninsula, fifty metres above sea level on the cliffs that overhang Bingin beach, the property commands heart-stopping, spectacular views of the ocean and the southern regions of Bali. ‘Bukit’ is the Indonesian word for hill and the panorama from this elevation extends all the way up the west coast past Jimbaran, the airport, Kuta and Canggu, and inland to Bedugul. On a clear day, the awesome vista takes in all of the volcanoes from Mt Agung in the east, to Mt Bromo in Java. It is in this area that a number of the more affluent members of the surfing fraternity have chosen to build their homes, ensuring that early each morning a quick glance from the bedroom window will ascertain the best waves and the destination of the day. This beautiful stretch of coast boasts some of the most idyllic beaches in Bali, hidden white sandy coves that are great for both surfers and non-surfers alike.
   


The property was designed by acclaimed architect Glenn Parker, and the gardens created by the famous landscape architect Made Wijaya. Complemented by flat green lawns, courtyards, terraces and a serene water garden, and lovingly furnished by its Jakarta-based owners, the villa is composed of a series of pavilions, including the main residence, two guest pavilions, dining pavilion, family pavilion, Wantilan Lounge and Bale Bundar, most of which have adjoining verandahs or terraces. This style is based on the concept of the traditional Balinese family compound with a separate building or ‘balé’ for each function, and a licence to amend the purpose of each in accordance with the comforts of modern living. The estate also boasts a fitness centre, a children’s playground, two swimming pools and a large tennis court.

The formal Balinese architecture makes use of local materials, such as white Palimanan stone, teak wood and limestone, together with alang alang grass for the thatched roofs. The pavilions surrounding the main residence are modelled on the conventional Balinese ‘Wantilan’ (village meeting place), but the self-contained guest area, comprising the Bale Bundar and two rotunda gazebo bedrooms with thatched conical roofs, has an African influence. Ecologically friendly and ever vigilant about preserving water consumption in this dry region of Bali, the estate employs a cost effective, natural treatment system. Waste water from the showers and wash basins in collected, broken down, processed and recycled for use in the garden.

   
Two stand-alone, air-conditioned guest rooms flank the Bale Bundar. The circular theme is continued with conical roofs, and glass doors all along the 120 degree ocean facing curve of each building. Each guest pavilion, with its timber floor and en-suite bathroom, has its own distinct character created by independent furnishing styles. Primitive artworks adorn the walls, rich drapes frame the windows; rustic furniture enhances that African bungalow ambience. The rooms are surprisingly spacious, bigger than they appear from the outside, each featuring a dressing room, a marble hand-basin on a funky washstand, and an en-suite garden bathroom. The north guest pavilion offers a secret view of Dreamland beach from the circular canopied bathtub, while complete privacy is maintained by the exterior walls. Each bedroom is equipped with a satellite TV and DVD player.

   
Master Suite
A teak staircase leads up to the luxurious master suite. The high-ceilinged, air-conditioned bedroom adheres to the attractive theme of warm timber floors blended with fresh cream walls, hand-carved teak furniture including a large TV cabinet, and billowing white drapes canopying the four-poster king size bed. A precious feature is the large wrap-around wooden balcony accessed by glass doors in the coast-facing wall of the room. The rhythmic crashing of the waves is both thrilling and soothing. The en-suite bathroom is linked by a very spacious dressing room complete with fitted wardrobes and enhanced by an abundance of natural light. The sizeable bathroom is equally grand, featuring ‘his and hers’ washbasins and an oval bathtub housed in a timber surround.

Asam Jawa Room
The Asam Jawa (tamarind) Room is furnished with twin beds and includes an en-suite bathroom. Local artifacts have been fondly placed in curved alcoves to show them off to their best advantage, and an intricately carved antique wooden door mantel is positioned against the wall. The bedroom is equipped with satellite TV and also offer the option of a ceiling fan as an alternative to the air conditioning.

Kunyit Room
Set back from the cliff, but still offering splendid views, is the main building. The Kunyit (turmeric) Room is one of two air-conditioned bedrooms situated on the ground floor. It features a romantic four-poster bed, and sliding glass doors on the ocean side. The garden bathroom on the southern side boasts a bathtub, together with an open-air shower sheltered by a thatched roof.

Family Room
The Family Room is an open pavilion featuring wooden pillars with Palimanan stone plinths, a marble floor and a wrap around terrace. A wide set of steps flanked by a pair of stone lanterns, leads down to an 18-metre horizon pool, which is fronted by a patio area with sun-loungers and umbrellas. Additional shade is provided by two twisting frangipani trees; during the day the gnarled trees cast cool shadows, at night they appear to dance intimately on the shimmering water of the pool

   
FACILITIES
The estate is completed with recreation facilities, which include a glass encompassed, self contained home-gym fully equipped with treadmills, a rowing machine and much more. An exciting children’s playground lies to one side, and the floodlit tennis court is situated near the main entrance to the property.
  • 5 fully air-conditioned bedrooms (including the two guest bedrooms), each with an en-suite bathroom and double or twin beds, satellite TVs and DVD players
  • Air-conditioned Dining Room with exterior terrace for outdoor dining.
  • Self-contained guest area with its own pool, dining and living area and kitchen and washroom, in addition to the two bedrooms that are located in this area
  • Large open-living Family Room
  • Air-conditioned Study room with quality surround sound system
  • Air-conditioned TV Lounge with en-suite shower-room
  • Wantilan Lounge
  • Sunset Pavilion
  • Fully equipped service kitchen
  • Two infinity edge swimming pools
  • Fully equipped gym
  • Floodlit Tennis Court
  • Private Beach Access
  • Children’s playground
  • Land area of 1.5 hectares
  • IDD Telephone line
  • Internet access

LOCATION
Bayuh Sabbha is situated on the Bukit Peninsula, fifty metres above sea level on the cliffs that overhang Bingin beach, the property commands heart-stopping, spectacular views of the ocean and the southern regions of Bali .

*) Images Sample Currently Empty.